gönderen medussa tarih Pzr Kas 01, 2009 10:38 am
Merhaba ayşe 07
Kolşisinin tüp bebek tedavisine olumsuz bir etkisi olduğunu hiç duymadım. Benim doktorum hamilelikte ilacın mutlaka alınması gerektiğini, atakların bu dönemde artabileceğini, aksi taktirde düşük riskinin yükseldiğini, söyledi. İlacın dozu atakları önlemede çok önemli. Atak geçirmenizin nedeni o da olabilir. Hormonal değişiklikler ve stres de atağı tetikleyebiliyor. Kolşisin kullanan gebelere amniyosentez yapılması öneriliyor. Doktorum; son yıllarda yapılan çalışmaların kolşisinin bebeğe zarar vermediğini gösterdiğini ve kongrelerde artık fmfli gebelere amniyosentez önerilmeyebileceğinin konuşulduğunu söyledi. Ben de inetten makale araştırması yaptığımda Başkent Üniversitesi'nde yapılan bi çalışma sonucunda fmfli gebelere artık amniyosentez yapılmadığını okudum. Bu sitedeki bayanların çoğu gebelikte ilaçlarını kullanmışlar ve bir sorun yaşamamışlar. Bunların arasında tüp bebek yaptıranlar da vardır mutlaka. Ben hamileliğimin 3. ayında ağır bir atak geçirdim,tanı konuldu ve ilaca başladım. 6. ayı bitirdim bi sorun yaşamadım. Sizin de yaşamayacağınızı düşünüyorum. Bence fmf için tekrar doktorunuza başvurun. En kısa zamanda bebeğinize kavuşmanız dileğiyle.